Popis
Inulín prechádza nezmenený až do hrubého čreva, kde je fermentovaný baktériami v organizmoch črevnej makrobiálnej flóry. Počet lactobacilov a Bifidobactérií sa zvýši vylúčením patogénnych baktérií. Tento efekt je známy ako probiotický účinok inulínu. Rozmnoženie zdravšej črevnej mikroflóry zlepšuje činnosť čriev, a teda aj zdravie konzumenta. Inulín má pozitívny efekt na využitie vápnika, horčíka a iných minerálov a redukuje hladinu cholesterolu a sérových lipidov. Efektívne fungujúce črevá zvyšujú imunitu. Optimálna črevná mikroflóra môže byť dôležitým prínosom pre zdravie:
• zvýšená odolnosť voči patogénnym baktériám
• zlepšená peristaltika čriev
• produkcia prospešných látok vrátane krátkych reťazcov mastných kyselín a vitamínu K
• fermentácia nestráviteľných potravinových zložiek
• zvýšená absorbcia minerálov