Pšenica patrí medzi najstaršie obilniny.
Mladé výhonky pšenice obsahujú vyvážené množstvo všetkých živín,
ktoré organizmus potrebuje k zdravému fungovaniu. Obsahuje celú radu
vitamínov, minerálov, aminokyselín, enzýmov, chlorofylu a vlákniny.
Presný obsah živín závisí od podmienok pestovania. Pri kupovaní mladej
pšenice ako potravinového doplnku si treba všímať, či pochádza pokiaľ
možno z ekologického pestovania na kvalitných pôdach a s vysokou
intenzitou slnečného svitu. Vysoko kvalitné bývajú výhonky pestované
v sopečných pôdach Austrálie a v niektorých oblastiach USA.
Mladá pšenica a trávenie
Aj keď všetky zelené potraviny sa vďaka chlorofylu, enzýmom a ďalších
látkam vyznačujú blahodarnými účinkami na zdravie celej tráviacej
sústavy, mladá pšenica je v tomto smere mimoriadne osožná. Priaznivo
pôsobí pri zápalových ochoreniach, vredových chorobách, zápche, aj
hnačkovitých stavoch. Má protizápalový účinok a zároveň priaznivý vplyv
na regeneráciu a rast buniek. Odstraňuje nepríjemné telesné pachy – v
dychu, aj fekálneho zápachu, ktoré súvisia so zlým trávením. Vďaka
tráviacim enzýmom a aminokyselinám ničí anaeróbne baktérie, čím
obmedzuje hnilobné a zápalové procesy v žalúdku, črevách a ďalších
tkanivách. Pečeň sa zúčastňuje množstva procesov v organizme – od
trávenia, cez prestavbu a skladovanie živín, až po detoxikáciu,
zbavovanie sa škodlivín. V momente, keď sa jej akákoľvek funkcia naruší
vplyvom infekcie, alebo zaplavením toxínmi, telo sa dostáva do vážnych
problémov.
Naopak, zdravá, fungujúca pečeň je zárukou vitality, energie a dobrého stavu organizmu.
Mladé výhonky pšenice obsahujú množstvo látok, ktoré podporujú
detoxikáciu, regeneráciu pečeňových buniek, správnu funkciu a taktiež
zabraňuje ukladaniu tuku v pečeňovom tkanive, čo býva rizikom u ľudí
s vysokým cholesterolom.
Mladá pšenica je nesmiernym prínosom aj pre ľudí trpiacich obezitou.
V tele obéznych pacientov sa nachádza len veľmi malé množstvo enzýmov
zodpovedných za trávenie tukov. Pšeničné výhonky obsahujú značné
množstvo lipázy a ďalších tráviacich enzýmov, čo môže pri znižovaní
váhy výrazne pomôcť. Naopak, užívanie pšeničných výhonkov je vhodné aj
u ľudí s nízkou hmotnosťou. Príčinou môže byť zahlienené tenké črevo,
ktoré obmedzuje vstrebávanie živín.
Tak ako všetky zelené potraviny, aj mladá pšenica je prínosom pre množstvo ďalších fyziologických procesov v organizme.
Zlepšuje prekrvenie a zásobenie živinami všetky orgány, vrátane
mozgu. Má priaznivý vplyv na spánok a celú nervovú sústavu. Zlepšuje
krvotvorbu, má antioxidačné a antimutagenné účinky a priaznivý vplyv na
dlhovekosť. Konzumácia výhonkov mladej pšenice môže byť formou džúsu,
alebo prášku, z ktorého sa pripravuje nápoj, prípadne sa pridáva do
jedla. Výrobky hľadajte v obchodoch zdravej výživy, alebo v sieti
biopotravín. Mladú pšenicu si môžete pestovať aj doma.
Tento produkt bol pridaný dňa 10. December 2012.