Hmotnosť:50 gr
Lúpané semienka majú delikátnu orieškovú chuť a v receptoch nimi môžetenahradiť vlašské alebo píniové orechy. Vyskúšajte domáce konopné
mlieko,jogurt alebo konopné tofu, alebo zmiešajte semienka s medom a
hrozienkami a zmesou si ochuťte ranné müsli.
Existuje 8 aminokyselín, ktoré si telo nedokáže vyrobiť a ďalšie dve,
ktoré si nedokáže vytvoriť v dostatočnom množstve. Preto sú nevyhnutné
pre život a nazývame ich esenciálne. Pokiaľ by v našej potrave chýbala
len jedna z nich, povedie to postupom času ku chorobe a smrti. Tieto
esenciálne aminokyseliny, spolu s 11-timi ďalšími, ktoré z nich telo
vyrába, tvoria vzájomnými väzbami štruktúrované bielkoviny, ktoré sú
základným stavebným kameňom ľudského organizmu a vytvárajú enzýmy
(globulárne bielkoviny), ktoré sú spúšťačom všetkých základných
životných procesov.
Takmer tri štvrtiny pevnej telesnej masy je tvorené proteínmi. Telo je
konštruované a udržiavané úžasne komplexným systémom, ktorý z
aminokyselín a ich menších častí stavia proteíny. Konopné semienko
obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín a je unikátne v tom, že
65% v ňom obsiahnutých proteínov je vo forme globulín edestínu a to je
vôbec najviac v celej rastlinnej ríši!
Globulín je jedným zo siedmich druhov jednoduchých proteínov.
Jednoduché proteíny sú tvorené iba aminokyselinami a neobsahujú žiadne
neproteínové látky. Edestíny sú rastlinné globulíny. A globulíny sú
klasifikované ako globulárne proteíny. Všetky enzýmy, protilátky, mnoho
hormónov a hemoglobín sú globulárne proteíny. Tie vykonávajú všetky
telesné životné procesy.
Albumin, globulín a fibrogin sú tri hlavné typy plazmových proteínov.
Plazma je fluidná časť krvi, ktorá dodáva výživu tkaninám. Séra týchto
troch proteínov tvoria asi 80% plazmy ako takej a slúžia tkanivám v
prípade potreby ako okamžite prístupný zdroj aminokyselín.
Konopné semienka obsahujú albumin, globulín, ale nie fibrogin (ten telo
premieňa na fibrin, látku zahusťujúcu krv). Albumín je látka ktorá
vyživuje zárodok rastliny, predtým než sa spustí proces fotosyntézy, ale
nájdeme ju napríklad aj vo vajíčku, kde dodáva embryu kuraťa enzýmy
potrebné pre jeho vývoj predtým, ako môže samo začať prijímať potravu.
Globulín je tretím najviac zastúpeným proteínom v ľudskom tele.
Globulíny zaisťujú veľa enzymatických reakcií priamo v plazme.
Predovšetkým sú ale zodpovedné za prirodzenú obranyschopnosť organizmu,
ktorá chráni ľudské telo pred útokmi škodlivých cudzích mikroorganizmov.
Telo používa globulárne proteíny k výrobe protilátok, ktoré útočia na
infekčné činitele napadajúce telo. Globulíny, ako napríklad gamma
globulíny (tiež nazývané imunoglobulíny), sú naprosto nepostrádatelné k
udržaniu zdravého imunitného systému a tvoria prvú líniu obrany tela.
Schopnosť tela odolávať chorobe a uzdraviť sa závisí na tom, ako rýchle
dokáže produkovať obrovské množstvo protilátok k odrazeniu prvého
útoku. Pokiaľ nemá dostatok globulínového materiálu k ich vytvoreniu,
môže byť armáda protilátok príliš malá a telo podľahne infekcii.
Najlepším spôsobom ako zaistiť, že má telo dostatok materiálu ku tvorbe
globulínu, je jesť jedlá s vysokým obsahom globulínových bielkovín.
Pretože je 65% bielkoviny v konopnom semienku vo forme globulínového
edistínu (najviac v prírode) a obsahuje tiež množstvo albumínu, je pre
telo priam ideálnym zdrojom týchto cenných materiálov.
Konzumácia konopných semienok dodáva telu všetky esenciálne
aminokyseliny potrebné k udržaniu zdravia, esenciálne mastné kyseliny
Omega 3, 6, 9 v pomere dokonale vhodnom pre ľudský organizmus; ďalej
potom mnoho stopových prvkov – napr. jód, chróm, striebro a líthium a
zaisťuje prísun materiálu potrebného k vytvoreniu imunitu-tvoriacich
gamma globulínov.
Úžasné liečebné vlastnosti konopného semienka dokazuje už fakt, že
konopné semiačko bolo použité k liečeniu nutričných deficitov pacientov s
tuberkulózou – ťažkou, výživu blokujúcou chorobou, ktorá zapríčiňuje
totálne vyčerpanie tela. (Štúdie výživových deficitov pri tuberkulóze,
Československo, 1955)
Ako semienko konzumovať:
Svetlá dužina konopného semienka má vysoký obsah hodnotných
esenciálnych mastných kyselín a lahodnú orieškovú chuť.
Nelúpané semienka majú pevnú šupku, ktorá nie je ideálna k priamej
spotrebe, aj keď mnoho ľudí ju takto pojedá. Vhodné je semienka aspoň
namočiť cez noc do vody, šupka tým zmäkne. Semienka sa takto pridávajú
do šalátov, dusených vegetariánskych zmesí, pečiva.
Jedným z ľahkých spôsobov ako z konopného semienka vyťažiť jeho hodnoty
je vyrobiť konopné mlieko.
Návod na prípravu konopného mlieka:
Ľubovoľný objem semienka prepláchnete vodou a potom ich nechajte
namočené vo vode asi jeden deň, dokiaľ niektoré semienka neprasknú a
objavia sa biele klíčky (priebežne preplachujte). Potom semienka
preceďte, nasypte do výkonného stolného mixéru a pridajte pitnú vodu
(cca 1,5 dielov vody na 1 diel semienok). Rozmixujte na vysoký výkon až
ostane len biele "mlieko" a šupky. Potom preceďte cez jemné sitko.
Hotové mlieko môžete prisladiť medom alebo ďalej mixovať s ovocím (napr.
banánmi) na lahodné koktaily. Naozajstnú nutričnú bombu potom vytvoríte
pridaním hrsti plodov GOJI.
Tento produkt bol pridaný dňa 13. October 2010.