varime1

RADY PRI PEČENÍ A VARENÍ

Varenie prináša radosť, piecť chlieb a koláče doma znamená teplo domova. Použitie čerstvých, pravých a prirodzene bezlepkových prísad dáva istotu, že výsledok bude skvelý. Zdravé a nie príliš drahé jedlá, pripravované vlastnými rukami pre najmilších a v neposlednom rade aj pre seba.
Skôr než začnete, pozorne si prečítajte recept a pripravte si odvážené prísady.
Čerstvé prísady ako mlieko, vajcia, maslo alebo margarín, jogurt atp. by mali mať izbovú teplotu, vyberte ich preto z chladničky najmenej pol hodiny dopredu. Naproti tomu na prípravu krehkého cesta či Pate brisée sa používajú studené prísady.
Pokiaľ recept neuvádza inak, predhrejte trúbu na požadovanú teplotu.
Pri pečení chleba sa doporučuje ponechať v trúbe teplovzdornú nádobu s vodou, aby sa vyvinula para.
Suché droždie je aktívnym dorždím, ktoré sa dá zmiešať priamo s múkou.Naproti tomu čerstvé droždie treba rozpustiť spolu s čajovou lyžičkou cudru v pol pohári teplej vody a až potom pridať do múky.
Doporučuje sa chlebové alebo kysnuté cesto počas kysnutia zakryť utierkou, aby bolo chránené pred prievanom a nevysychalo na povrchu, čo by zabránilo vykysnutiu.
Aby ste vyskúšali, či je koláč hotový, mali by ste otvoriť trúbu až ku koncu doby pečenia a cesto prepichnúť ihlou na ktorej potom nesmú ostať lepiť žiadne zbytky cesta. 

 

Prosím, sledujte a pridajte sa k nám: