Avokádový olej má vysoký bod varu (250°C) a preto má všestranné využitie. Má zlatožltú farbu s nádychom do zelena a jemnú orieškovú chuť.
- Na pečenie, smaženie, grilovanie
- Do studených šalátov a marinád
- Zdravá a chutná alternatíva k bežnej príprave jedál
Avokádový olej je bohatý na minerálne látky, polynenasýtené mastné kyseliny (α-linolenová a linolová) a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu. Olej obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý zabraňuje žltnutiu nenasýtených mastných kyselín a spolu s omega-3 a omega-6 má silné antioxidačné účinky. Chráni cievy, ktoré sú potom silnejšie a pružnejšie a lepšie reagujú na zmeny krvného tlaku. Pravidelnou konzumáciou môžete znížiť riziko vzniku trombózy. Kyselina olejová pomáha zabrániť vstrebávaniu cholesterolu a triglyceridov do krvného obehu. Znižuje tiež tvorbu zubného kameňa a posilňuje ďasná.