Popis
Ovocie je bohaté aj na vápnik, meď, chlór, železo, draslík a v neposlednom rade aj spomínanú esenciálnu aminokyselinu tryptofan. Tá sa v mozgu mení na nervový hormón serotonín, ktorý zaručuje dlhý a blahodárny spánok.
Ďatle sú liekom. V čom sú ďalej nápomocné…
Sacharidy, ktoré obsahujú, dodávajú nervom a mozgu energiu a sviežosť. Ich konzument sa teda cíti „duševne čulý“.Podporujú koncentráciu.
Stimulujú spánok, pomáhajú pri zaspávaní.
Spoľahlivo zažehnajú hlad – druhov ovocia, ktoré zasýtia na dlho, je menej. Do tejto skupiny spolu s orechami patria aj ďatle.
Podporujú krvotvorbu a bunkový metabolizmus
Na rozdiel od ostatných druhov ovocia možno datle dlho skladovať. Nezhnijú, ani tak skoro nesčernejú. Jesť sa môžu sušené alebo čerstvé. Kým zo sušených sa melie múka, z čerstvých sa vykvapkáva sladký sirup, tzv. datlový med. Aj datlový cukor je zdravší ako všetky ostatné druhy, vrátane trstinového. A navyše je aj chutný. Ďatle môžete „zobkať“ samotné, hodia sa však aj do ovocných šalátov, možno ich pokrájať do musli či pudingov. Chutný je aj tvaroh osladený ďatlami, dochutený posekanými orieškami. Deti ich ocenia namiesto sladkostí.