Popis
Táto čistá gaštanová múka sa vyrába z jedlých gaštanov. Gaštany sa sušia 16 dní pri teplote do 47°C a potom sa oddeľujú od šupiek.
Gaštanová múka má jemne sladkú chuť a príjemnú vôňu. Je ideálna pre pečenie koláčov, múčnikov, sušienok ale aj chleba.
V akomkoľvek recepte môžeme až 25% bežnej múky nahradiť gaštanovou múkou.
Napríklad Francúzi z gaštanovej múky vyrábajú najrôznejšie pyré, omáčky či polievky.
Plody gaštanovníka siateho sú bohaté na vitamín C. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že v 100g čerstvých jedlých gaštanoch nájdeme približne rovnaké množstvo vitamínov ako v 100g citrónu. Ďalej obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre ženy, ktoré chcú otehotnieť, pre tehotné ženy a dojčiace ženy. Z minerálnych látok je jedlý gaštan bohatý na mangán, meďa predovšetkým draslík, ktorý pomáha v boji proti únave a strese.
Jedlé gaštany majú len zopár jednoduchých cukrov. Väčšinu tvoria zložené cukry, polysacharidy (najmä škroby), ktoré sú vstrebávané postupne a nevedú k výkyvom hladiny krvného cukru. Z tohto dôvodu je konzumácia jedlých gaštanov vhodná aj pre diabetikov a pre všetkých, ktorí sa snažia o zníženie nadváhy. Tzv. pomalé cukry pomáhajú predchádzať návalom hladua uľahčujú tak dodržiavanie redukčného režimu.