Popis
Základnou zložkou ryžového oleja sú nenasýtené mastné kyseliny. Zloženie mastných kyselín, vitamínov a minerálov je unikátne. Bohatý je tiež na vitamín E, ktorý pôsobí ako prírodný antioxidant „reguluje“ tvorbu voľných radikálov v tele. Výborný je tiež ako prevencia proti vzniku koronárnych ochorení.. Naopak zvyšuje, zdraviu prospešný, HDL cholesterol.
Neovplyvňuje chuť pripravovaných pokrmov. Pretože má vyšší bod pripálenia a nízku priľnavosť, je vhodný na smaženie. Môže sa použiť i na pečenie, v studenej kuchyni, na prípravu šalátov a dresingov.
Ryžový olej má široké využitie tiež v kozmetike. Priaznivo ovplyvňuje (formou zábalov) rast a regeneráciu poškodených vlasov. Ďalej sa používa na vlasy alebo riasy. Používať ho môžete aj pri starostlivosti o detskú pokožku, olej je hypoalergénny. Jemne ryžová, nevýrazná až neutrálna chuť so svetlo hnedou farbou je pre ryžový olej typická.