Popis
Tapiokové perly sú zdravým zdrojom uhľohydrátov, majú nízky obsah cholesterolu a neobsahujú nezdravé tuky. Tapioka obsahuje vápnik, fosfor, draslík a horčík. Neobsahuje lepok a môže byť preto súčasťou bezlepkovej diéty pre celiatikov.
Z manioku sa vyrába tapioková múka alebo práve tapiokové perly, ktoré sú najbežnejšou formou tapioku. Namočené guľôčky (minimálne 10 minút) a rozmixované guľôčky pridávame k prirodzene bezlepkovej múke pre zvláčnenie cesta v približnom pomere 1:5 k ostatnej múke, napríklad v palacinkách alebo inom ceste, do ktorého sa pridáva voda. Pomleté alebo rozdrvené guľôčky sa dajú použiť do piškótového cesta namiesto obilnej múky, väčšinou v kombinácii s mletými orechmi alebo s inou prirodzene bezlepkovou múkou, ktorej dodáva vláčnosť. Namočené guľôčky sa varia na puding alebo sa pridávajú do tapioca nápojov.
Maniok, z ktorého pochádza tapioka, je subtropický 1-3m vysoký krík, s jedlými 30-40cm dlhými hľuzami s vysokým obsahom škrobu, bez obsahu lepku.
Príprava pudingu: 1 diel perál prepláchneme pod tečúcou vodou a namočíme do 3 dielov vody. Po napučaní pridáme 3 diely mlieka (rastlinného alebo živočíšneho), osladíme a stáleho miešania varíme do zhustnutia (podobne ako puding). Dávkujeme od misiek a ozdobíme ovocím, čokoládou alebo orieškami.
Takto pripravený tapioca puding je lahodný dezert plný energie, vhodný pre celiatikov, vegánov, vegetariánov, ľudí s delenou stravou aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou.